Nieuws

Condensvorming zorgde voor brand in windmolen Middelharnis

De brand die eind november ontstond in een van de windturbines van Energiepark Haringvliet Zuid werd veroorzaakt door condensvorming op de aansluitklemmen. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door Nordex, de fabrikant van de turbines. Bij de brand raakte niemand gewond. De komende maanden zal de schade aan de turbine worden hersteld.

De brand ontstond tijdens het testen van de windturbine toen de turbine voor het eerst op het net werd aangesloten om deze te kunnen bedienen. Tijdens de periode van stilstand was condens ontstaan op de aansluitklemmen van de omvormer, met een overslag (vonken) als gevolg. Doordat er ook een storing in de zogenoemde middenspanningsverdeler bleek te zijn, kon de fout niet snel genoeg worden gecorrigeerd.

Schade in kaart brengen

Tijdens de brand ontstond schade aan de ladder binnen in windturbine. Daardoor is het nog niet gelukt om de schade die de brand heeft aangericht in zijn geheel in kaart te brengen. Zeker is dat de elektrische apparatuur, zoals de middenspanningsverdeler, transformator en omvormer, vervangen moeten worden. Inmiddels is de ladder hersteld en is de turbine weer veilig toegankelijk.

De andere turbines van het energiepark zijn na de brand uitgebreid gecontroleerd. Daarbij is niets opvallends aangetroffen. Om herhaling te voorkomen zullen in de toekomst extra controles worden uitgevoerd op turbines die een langere periode van het net afgesloten zijn geweest.

Groot deel energiepark operationeel

Inmiddels zijn vier windturbines succesvol in bedrijf gesteld. De vijfde windturbine volgt in de komende weken. De verwachting is dat de zesde en laatste turbine in het tweede kwartaal van 2021 in gebruik zal worden genomen.

Naast de zes windturbines, bestaat Energiepark Haringvliet Zuid uit 115.000 zonnepanelen en 12 zeecontainers met in totaal 288 BMW-batterijen en omvormers. De zonnepanelen zijn inmiddels operationeel en leveren elektriciteit, de batterijen helpen met het balanceren van het net. De hoeveelheid groene stroom die het energiepark produceert wanneer het volledig operationeel is, komt overeen met het jaarverbruik van 39.000 Nederlandse huishoudens.


Opbrengst Windfonds Goeree-Overflakkee 

Windparken die na 2016 op Goeree-Overflakkee gebouwd zijn of worden gebouwd, dragen jaarlijks bij aan het Windfonds Goeree-Overflakkee,...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.