Proces

We hebben een energiepark in de Van Pallandtpolder in Middelharnis gebouwd. Op deze pagina lees je alles over het proces.

Besluit en inkoop – najaar 2018 en begin 2019

In het najaar van 2018 namen we het investeringsbesluit voor de aanleg van Energiepark Haringvliet Zuid. Na een grondige aanbestedingsfase selecteerden we twee partijen voor de aanleg, levering en bouw van het windpark: Nordex voor de levering van de windturbines en BAM voor de civiele werkzaamheden.

Terrein inrichten – mei tot en met juli 2019

Van mei tot en met juli 2019 werd het terrein ingericht. Zo werden containers voor de opslag van bouwmaterialen geplaatst. Ook de bouwkeet voor onze mensen werd geplaatst. Om ervoor te zorgen dat materialen goed aangevoerd konden worden zijn een aantal bomen gekapt. Natuurlijk planten we deze bomen later weer aan. Vervolgens zijn we gestart met de aanleg van bouwwegen, dat is noodzakelijk om de funderingen voor de turbines te maken én uiteindelijk de turbines te plaatsen.

Fundering maken en turbines plaatsen – september tot en met december 2019

Nadat het terrein was ingericht en de bouwwegen gereed waren, zijn we gestart met de bouw van de funderingen. Hiervoor hebben we betonnen palen van 13 tot 25 meter in de grond geheid; de lengte was afhankelijk van de bodem. Nadat de palen geheid waren, werden deze uitgegraven om de fundering te kunnen bouwen. Daarna kon de turbine in delen op de fundering worden geplaatst. Vervolgens konden de kap en de bladen aan de turbine worden gemonteerd.

Aanleg windpark en inrichten zonnepark – 2020

Naast de windmolens werden er 115.000 zonnepanelen en batterijen geplaatst. Het veld met zonnepanelen is ongeveer 30 hectare groot. En de twaalf zeecontainers met batterijen zijn ontwikkeld op basis van autoaccu’s van BMW. We vinden het belangrijk dat de omgeving en de natuur zo min mogelijk last hebben van het energiepark. Daarom hebben we extra bomen geplant en diverse sloten gegraven. Ook hebben we langs het energiepark een fietspad aangelegd.

Oplevering – 2021

In 2021 was het zo ver: de eerste stroom werd geleverd. Vanaf dat moment leverden onze windmolens en zonnepanelen een energieproductie dat gelijk staat aan het verbruik van ruim 39.000 Nederlandse huishoudens.Volg Vattenfall

Over Vattenfall

Vattenfall produceert en levert elektriciteit, warmte, koude en gas en biedt klanten verschillende duurzame oplossingen. Het Zweedse energiebedrijf investeert fors in windenergie, als één van de oplossingen om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen.