Over het energiepark
Windenergie belangrijk onderdeel van ambitie
Vattenfall streeft naar een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. De groei van nieuwe duurzame bronnen, zoals wind, vormt een belangrijk onderdeel van deze ambitie. Daarom hebben we een energiepark gebouwd in de Van Pallandtpolder in Middelharnis. De verwachting is dat het park jaarlijks ongeveer 140 GWh stroom produceert, een hoeveelheid die overeenkomt met het verbruik van 40.000 huishoudens.
Een combinatie van wind, zon en batterijen
Energiepark Haringvliet Zuid is het eerste energiepark van Vattenfall waar windenergie, zonne-energie en batterijen gecombineerd worden. Daarmee wordt productie van energie goedkoper, wordt de beschikbare netcapaciteit beter gebruikt en er is er minder impact op de omgeving. Het energiepark bestaat uit 6 windmolens, 115.000 zonnepanelen en een grote batterij, verdeeld over 12 zeecontainers vol accu’s.
Hoe werkt het energiepark?
Overdag wanneer de zon schijnt produceren zonnepanelen energie, terwijl windturbines juist ’s nachts meer opleveren. Op deze manier vullen wind en zon elkaar goed aan. Tijdens de verschillende seizoenen werkt dit namelijk ook zo: in de winter leveren windturbines de meeste elektriciteit, terwijl zonnepanelen dit juist in de zomer doen. Om slim om te gaan met de opgewerkte energie, hebben we batterijen ter grootte van een zeecontainer geplaatst. Als het hard waait of als de zon veel schijnt, slaan we energie op. Wanneer er te weinig wind of zon is, leveren we stroom uit onze batterijen.
Opwekking, opslag en netaansluiting maken gebruik van dezelfde infrastructuur. Dat maakt deze combinatie niet alleen voordelig voor Vattenfall, maar ook voor de maatschappij. De netaansluiting wordt efficiënter gebruikt, waardoor er minder capaciteit op het net gereserveerd hoeft te worden en verzwaring van het net beperkt blijft tot één plek. Bovendien hoeft het schaarse technisch personeel slechts eenmaal ingezet te worden voor netaansluiting, waardoor de energietransitie kan worden versneld.
Benieuwd hoe het energiepark eruitziet? Bekijk het hieronder:
Video bouwfase: