Nieuws

Eerste zonnepanelen geïnstalleerd

Deze week hebben we de eerste zonnepanelen geïnstalleerd. De komende maanden zal er hard gewerkt worden aan de installatie van 115.000 zonnepanelen, plus twaalf zeecontainers met 244 batterijen. In oktober dit jaar moeten alle zonnepanelen van het zonnepark zijn gelegd.

Eerste zonnepanelen

Eerder deze maand gingen de eerste heipalen voor de zonnepanelen de grond in en deze week monteerde we de eerste twintig zonnepanelen van Energiepark Haringvliet Zuid. Dit zonnepark komt op het noorden van het eiland Goeree-Overflakkee tussen Middelharnis en Stad aan ‘t Haringvliet. In totaal zullen deze zonnepanelen een energieproductie leveren die gelijk staat aan het jaarverbruik van 12.000 Nederlandse huishoudens.

Controle op veiligheid

Hermen Visser, construction manager van het zonnepark, over de installatie: “Bij de eerste panelen voeren we altijd een kwaliteitscheck uit om te bepalen of de opstelling aan onze criteria voldoet. Zo controleren we onder andere of alle panelen goed op een lijn staan, of ze netjes op het raamwerk passen en of ze op de juist manier zijn gemonteerd. Pas als we de verschillende kwaliteitschecks hebben gedaan, kunnen we verder. In totaal moeten we bijna 115.000 zonnepanelen monteren. Daar zijn we tot oktober mee bezig.”

244 batterijen in 6 zeecontainers

Naast zonnepanelen bestaat Energiepark Haringvliet Zuid uit windmolens en batterijen. De zes windmolens zijn inmiddels geïnstalleerd en aan de batterijen wordt hard gewerkt. In de fabriek van de leverancier worden twaalf zeecontainers gevuld met in totaal 244 BMW batterijen en randapparatuur. Begin juni 2020 testen zij de batterijen in de fabriek en in de zomer staat het vervoer van de zeecontainers op de planning. Het 12 MW energieopslagsysteem is bedoeld om het elektriciteitsnet in balans te houden en kan in de toekomst dienen als opslag. De 244 batterijen van BMW worden ook gebruikt in de elektrische auto: de BMW i3.

Bijzonderheden van de zonnepanelen

115.000 zonnepanelen van in totaal 38 MW
1.800 ton staal 
5 transformatoren
30 hectare grondoppervlakte


Opbrengst Windfonds Goeree-Overflakkee 

Windparken die na 2016 op Goeree-Overflakkee gebouwd zijn of worden gebouwd, dragen jaarlijks bij aan het Windfonds Goeree-Overflakkee,...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.