Nieuws

Productie van de batterijen in de fabriek

Naast windmolens en zonnepanelen, bestaat Energiepark Haringvliet Zuid straks uit twaalf zeecontainers met daarin 244 BMW batterijen. Het 12 MW energieopslagsysteem van Vattenfall is bedoeld om het elektriciteitsnet in balans te houden en kan in de toekomst dienen als opslag.

244 batterijen in 6 zeecontainers

Terwijl op de bouwlocatie de komende weken de laatste werkzaamheden worden verricht voor de fundering, vordert ook de bouw van het energieopslagsysteem. In totaal worden er twaalf zeecontainers gebouwd: zes containers vol met batterijen en zes met randapparatuur voor de batterijen, denk aan omvormers en transformatoren. De 244 batterijen van BMW worden ook gebruikt in de elektrische auto: de BMW i3.

Daarnaast is er ook nog een batterij substation, dat alle systemen met elkaar verbindt en het hele energieopslagsysteem aansluit op de rest van het energiepark. De containers worden zoveel mogelijk voorbereid op locatie in Almere bij Alfen, onze hoofdaannemer voor de batterijen. Alle batterijen en andere apparatuur worden al in de fabriek in de containers geïnstalleerd, zodat er straks zo min mogelijk werk op de bouwlocatie zelf hoeft te gebeuren. Dit proces wordt eind mei afgesloten met een belangrijke controle: de Factory Acceptance Test (FAT).

Aansluiting op batterij substation

Wanneer de fundering klaar is, moet deze eerst drogen en uitharden. Rond de zomer vervoeren we het energieopslagsysteem van de fabriek naar de bouwlocatie en sluiten we alles aan. Als alle containers en het substation geplaatst zijn en door middel van een kabel verbonden zijn met het substation van het totale energiepark, volgt een tweede testperiode op locatie.


Opbrengst Windfonds Goeree-Overflakkee 

Windparken die na 2016 op Goeree-Overflakkee gebouwd zijn of worden gebouwd, dragen jaarlijks bij aan het Windfonds Goeree-Overflakkee,...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.